2014/09/28

My new old retro sofa

Tällä hetkellä olohuonettamme koristaa Ikean Ektorp-sohva valkoisella päällisellä. Se ostettiin kaksi vuotta sitten, jotta uuden tv:n katselu olisi edes hiukan mukavampaa kuin edellisellä kovalla vuodesohvalla. Ja mukavahan se on, siitä en valita!Mutta väliaikainen ratkaisu se oli kumminkin, jonkinlainen kompromissi kahden opiskelijan tiukassa taloudessa. 299 eurolla ei juuri parempaa sohvaa saa uutena. 

Koska Ektorp on ollut koko ajan ns. väliaikaisratkaisu, on siinä monia puolia joista en erityisemmin pidä. Muoto on hiukan liian "romanttinen" omaan makuuni ja Ikeasta ostettu sohva ei myöskään ole mitenkään uniikki ratkaisu: välillä tuntuu että samainen sohva löytyy joka toisesta kodista. 

Isoin ongelma kuitenkin on sohvan koko. Ei äärimitat vaan enemmänkin mittakaava. Omistamme myös mielestäni aivan ihanat 1969 vuosimallin mustat nahkanojatuolit. Niistä en luopuisi! Sohva on kuitenkin auttamattomasti aivan eri mittakaavaa kuin nojatuolit. Nykyään huonekalut valmistetaan paljon suurempikokoisina kuin 60-luvulla ja sen huomaa!Tässä kuvassa piirsin mittakaavaan etuprofiilit 60-luvun nojatuoleistamme ja vertailuna Ikean hyvin samantyylisen ja -mallisen Karlstadin. Pelkästään Karlstadin käsinoja on korkeampi kuin koko nojatuoli! Ero on siis huima!

Mikä on siis ratkaisu ongelmaan kun uudet huonekalut ovat lähtökohtaisesti väärää kokoa ja näyttävät nojatuolien rinnalla koomisen suurilta? Sohva samalta aikakaudelta! 

Kulutin useita tunteja selaamalla Tori.fin sohvatarjonnan läpi ja löytyihän sieltä potentiaalinen yksilö. Se on keltainen ja ruudullinen, täyttä 70-luvun tyyliä. Mutta muoto on täydellinen. Tarpeeksi yksinkertainen, jotta uudelleen verhoiltuna se näyttää modernilta ja tyylikkäältä. Ja verhoiluhan toteutetaan kunnon DIY-tyyliin tietysti itse.


Olen aivan innoissani ja en jaksaisi odottaa että pääsen sohvaan käsiksi! Katsotaan miten käy!

// We currently have an Ikea Ektorp sofa in our living room. When we bought it, it was a budget choice and I never felt like it was my "dream sofa". It's very comfortable, but a bit too romantic looking for my taste. 

We also have two black leather easy chairs from 1969 that I absolutely love! I would't get rid of them in any case. But they don't make furniture the same size as they used to, so all new sofas look big and awkward next to my tiny retro chairs. My solution was to find a retro sofa that matches the scale of my leather easy chairs and then reupholster it. And I found just what I was looking for: a 70's yellow retro sofa. The color is all wrong but the shape is perfect! 

Let's hope everything goes well with this project! I'm so excited!

3 kommenttia: